Antrenor de tenis de masă, revoltat: În România sunt finanțate sporturi fără rezultate

Antrenor de tenis de masă, revoltat: În România sunt finanțate sporturi fără rezultate
Publicat: 14/10/2015, 19:47

„Nouă la tenis de masă ni se dau foarte puțini bani și ne facem planul să câștigăm medalii. Pentru că dacă nu ne facem planul, nu primim banii. Spre deosebire de alte sporturi, noi ne facem planurile foarte bine. Faptul că se mai întâmplă să nu avem rezultate e pentru că avem prea puțini sportivi. Asta pentru că îi ținem foarte greu în România și preferă să plece afară și să câștige 1.000 de euro… pe când un fotbalist sau alt sportiv de la vreo echipă primește aici 2-3.000 de euro fără să câștige vreo medalie. Banii se duc către alte sporturi, se risipesc pe alte căi. Nu e vorba că nu avem bani, avem, dar nu se duc la cei care muncesc și aduc rezultate. Banii se duc după pile și relații și de asta suntem români și de asta suferim. Ce promovăm, aia culegem”, a spus Filimon, al cărui lot a câștigat recent o medalie de aur și două de argint la Campionatele Europene de tenis de masă.

Întrebat dacă la întâlnirea de miercuri i-a comunicat primului ministru Victor Ponta lipsa finanțării în tenisul de masă, Filimon a răspuns: „Problema este că nu primului ministru trebuie să îi spui asta. Până la dânsul… Dânsul poate să propună și să promită foarte multe. Important este ce se întâmplă pe parcurs. Acum toată lumea a auzit de rezultate, toată lumea e bucuroasă, dar când te duci să spui că nu avem o sală de pregătire la nivel național. Din păcate banii nu se duc acolo unde trebuie în România. Sunt zeci de echipe (n.r. – de fotbal) care aduc jucători și antrenori din străinătate plătiți cu foarte mulți bani, stau un an și cheltuie un buget cu care ai crește foarte mulți copii. Noi mergem la minister și spunem că e nevoie de doi antrenori în delegație… și ei ne spun: «Cum, doi antrenori la patru jucători?». La europene au fost și trei meciuri în același timp. Și a fost nevoie ca unii dintre sportivi să o facă și pe antrenorul. De exemplu la un meci al Adinei Diaconu a stat antrenor Eliza. Pentru că Eliza încă nu începuse să joace. Așa învățăm să fim și antrenori”.

El a menționat că tenisul de masă este un sport dificil care necesită un efort considerabil și multe sacrificii. Filimon a adăugat că lotul național a sărbătorit câștigarea titului european de către Elizabeta Samara la un restaurant fast-food la ora 23.00. „O competiție de tenis de masă începe dimineața la ora 7.00 și se termină la 10.00 seara. Sunt sportivi care joacă cinci-șase meciuri și nici nu au timp să mănânce, pentru că dacă mănâncă trebuie să joace cu burta plină. De aceea trebuie să cântărim foarte bine aceste lucruri. Nu e deloc ușor să câștigi, concurența e foarte, foarte mare. Competiția e mult mai grea decât în multe alte sporturi. Să vină ceilalți și să se ia cu noi la întrecere, la orice, numai la pumni să nu ne luăm, că nu suntem bătăuși. În ziua în care Eliza a jucat două finale am ieșit din sală la 11 noaptea și am sărbătorit la Burger King, mâncând un King și cu o coroniță dintr-aia de carton pe cap. Cam asta a fost acolo”, a spus Filimon.

De asemenea, antrenorul s-a arătat nemulțumit de interesul scăzut față de evoluția sportivelor din România la Campionatele Europene de tenis de masă în comparație cu meciurile echipei naționale de fotbal sau rugby. „Mă surprinde că s-a scris foarte, foarte puțin în țară despre europenele la tenis de masă. Rezultatele sportivelor noastre nu au fost mediatizate. E prea puțin să scrii rezultatul pe o bandă la televizor. S-a scris că am jucat la fotbal cu Finlanda sau Insulele Feroe. Iar să scrii despre victoria naționalei de rugby în fața Canadei, o echipă care e nimeni în rugby-ul mondial, este un mare can-can. Se dau mereu imagini cu niște super-valori de la rugby care au reușit să mănânce de trei ori bătaie și să câștige un meci. E rușinos. Deocamdată nu știu câte ramuri sportive pot să raporteze medalii la un campionat european. Nu să raportezi participări la un campionat mondial sau european de unde mă întorc așa cum m-am dus. Când e vorba de clasamente, de sportivi în primii 20 din lume, în ultimii 20 de ani nu știu dacă am auzit de vreun voleibalist, fotbalist, baschetbalist sau alt sport. Tot de nebuni dintr-ăștia de la gimnastică, tenis de masă, tenis de câmp, canotaj, judo, lupte, box”, a menționat antrenorul.

Câștigarea titlului european e un vis devenit realitate pentru Viorel Filimon. „E greu să spun că mă gândeam la medalia de aur. Era un vis, dar important este că visul a devenit realitate. Însă așa cum am luat medaliile astea, la fel de bine puteam să nu luăm niciuna. Pentru că în proba pe echipe noi am jucat cam cinci finale până am ajuns în ultimul act. Finala pe echipe am pierdut-o poate pentru că am fost mulțumiți că am ajuns până acolo prin meciurile pe care le avusesem anterior”, a spus Filimon.

Acesta a explicat că numărul sportivelor din China naturalizate de alte țări este foarte mare. „Valoarea în tenisul de masă s-a uniformizat în ultima perioadă prin venirea acestor sportive din China. Pentru că acum chinezoaicele reprezintă aproximativ 30 la sută din tenisul de masă de elită din Europa. Dar și Coreea are chinezi în echipă, Japonia are chinezi, Hong Kong are chinezi, Singapore are chinezi. De ce? Pentru că în China sunt multe jucătoare foarte bune, ăia opresc crema și restul de la 15 în jos le dau drumul să plece. Nu e vorba că ei, chinezii, ar face altceva. Trebuie să ai și calitatea umană și numărul de sportivi pentru a exista concurență”, a precizat el.

În opinia antrenorului, Elizabeta Samara este ca și calificată la Jocurile Olimpice de la Rio. „Eliza e calificată la Jocurile Olimpice în proporție de 99,9999 la sută. Ea trebuie doar să se prezinte la concursul de calificare care va avea loc anul viitor la Istanbul în aprilie. Deci când s-a dus acolo și a dat mâna la masă și într-un picior, e calificată. Oficial nu este anunțat, dar așa este. La echipe e ceva mai complicat să ne calificăm, trebuie să așteptăm concursul, dar sunt șanse”, a mai afirmat Viorel Filimon.

România a câștigat la Campionatele Europene de tenis de masă de la Ekaterinburg trei medalii, una de aur, la simplu feminin, prin Elizabeta Samara și două de argint, în proba pe echipe feminin și în proba de dublu feminin, în care Samara a făcut pereche cu Georgina Pota din Ungaria.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce